23 Symptomen van Bijnieruitputting

Leestijd: 5 minuten

Zoals je wellicht verwacht is vermoeidheid een van de meest voorkomende hoofdsymptomen van bijnieruitputting. Er bestaan enkele specifieke supplementen die je kunnen helpen om deze symptomen zelf tegen te gaan. Maar vermoeidheid is zeker niet het enige symptoom.

Bijnieruitputting leidt tot afname van de waardes van een aantal hormonen, en die hormonen hebben vervolgens op verschillende processen en delen van ons lichaam weer invloed. Vandaar dat iedere persoon met bijnieruitputting verschillende klachten en symptomen kan hebben, hoewel altijd één van onderstaande hoofdsymptomen aanwezig zullen zijn.

Je kunt de symptomen van Bijnieruitputting opdelen in twee kampen.

De hoofdsymptomen zijn de symptomen die door (bijna) iedereen die aan bijnieruitputting lijdt worden ervaren. Aan de andere kant heb je minder voorkomende symptomen, symptomen die in sommige gevallen door mensen met bijnieruitputting worden ervaren.

Hoofdsymptomen

1. Moeite om uit bed te komen, zelfs na een goede nachtrust

onvoldoende slaap

Eén van de grootste oorzaken van Bijnieruitputting is onvoldoende nachtrust (8 tips), en meer slapen is dan ook één van de beste manieren om te herstellen. Vaak worden mensen met Bijnieruitputting extreem moe en met watten in het hoofd wakker, zelfs na een goede nachtrust.

Dit kan veroorzaakt worden door twee factoren. Mensen met bijnieruitputting staan vaak in de eerste fases (fase 1 en fase 2) onder hoge stress waardoor de adrenaline en cortisol waardes hoog zijn. Dit hindert de natuurlijke 24-uurs cyclus van het stresshormoon cortisol wat leidt tot een permanente staat van alertheid en wat een goede nachtrust voorkomt.

Mensen die zich in een later stadium (fase 3 en fase 4) bevinden hebben consistent lagere cortisol waardes. Echter is hun bloedsuiker veel lager tijdens de vroege morgen (cortisol reguleert ook bloedsuiker). Je lichaam voelt dat het honger heeft en dwingt je om wakker te worden. Dit is ook de reden dat veel mensen met bijnieruitputting, chronische nachtelijke snaaiers zijn.

2. Hoge mate van vermoeidheid elke dag

Symptomen van bijnieruitputting

In de latere fases van Bijnieruitputting zijn je bijnieren niet in staat om genoeg hormonen te produceren die je nodig hebt. Hierdoor voel je je de hele dag moe. Dit betekent dat je cortisol waardes, samen met neurotransmitters als adrenaline en norepinefrine, lager zijn dan ze zouden moeten zijn.

Het tekort aan deze cruciale hormonen verklaart waarom mensen met Bijnieruitputting zich door de dag heen moeten slepen en het moeilijk vinden om zich energiek te blijven voelen gedurende de dag.

Er is een uitzondering – als je Bijnieruitputting hebt kun je soms een energie boost op het einde van de avond ervaren (~23.00 uur).

3. Niet met stress om kunnen gaan

Mensen met Bijnieruitputting kunnen vaak moeilijk met fysieke of emotionele stress omgaan. Dit is precies vanwege dezelfde reden waarom mensen zich zo moe voelen – namelijk de lagere hormoon waardes verbonden aan Bijnieruitputting.

omgaan-met-stress

Wanneer we in aanraking komen met stress, zijn we afhankelijk van onze bijnieren die hormonen als cortisol, adrenaline en norepinefrine vrijlaten. Deze hormonen reguleren onze stressreactie en verhogen onze kracht, concentratie en bewustzijn wanneer we het nodig hebben.

Maar als de bijnieren vermoeid zijn, hebben ze moeite om de benodigde hoeveelheden aan hormonen vrij te geven.

Mensen met Bijnieruitputting rapporteren vaak een tekort aan enthousiasme, apathische gevoelens of desinteresse, irritatie en angst klachten.

4. Behoefte aan zout eten

Als je vaak zin hebt in zoute voeding zou je Bijnieruitputting kunnen hebben.

Een gedeelte van de bijnieren genaamd de cortex is namelijk verantwoordelijk voor het produceren van aldosteron, een mineraalcorticoïde welke met de nieren samenwerkt om onze water en mineraal uitscheiding te reguleren.

Zout eten

Als de bijnieren vermoeid raken, produceren we minder aldosteron en gaan we grotere hoeveelheden van belangrijke mineralen uitscheiden via onze urine

Mensen met Bijnieruitputting rapporteren vaak dat ze veelvuldig urineren, dit kan natuurlijk te wijten zijn aan ouderdom, maar ook aan uitgeputte bijnieren.

Dit betekent dat mensen met Bijnieruitputting minder goed optimale niveaus van mineralen als natrium, kalium en magnesium kunnen handhaven in hun bloed. Dit resulteert vervolgens in een drang naar voeding dat de mineralen die we hebben verloren aanvult.

5. ’s Avonds meer energie

energiek in de avond

Bij een gezond persoon, bereikt de cortisol waarde in de vroege morgen zijn piek en neemt daarna gedurende de dag af. Maar sommige mensen met Bijnieruitputting ervaren toenames in de namiddag of avond.

De lagere cortisol waardes kunnen spelletjes spelen met onze energie gedurende de dag. Een typische voorbeeld hiervan is dat je de hele dag moe bent en dan ineens een toename van energie voelt ’s avonds laat.

Dit gebeurt vaak in de eerdere fases van Bijnieruitputting, wanneer de bijnieren nog steeds gezonde hoeveelheden van cortisol en adrenaline kunnen produceren.

6. Een verzwakt immuunsysteem

Cortisol heeft een ontstekingsremmend effect dat bijdraagt een de regulering van je immuunsysteem. Een ontsteking is vaak een signaal dat je lichaam tegen een infectie aan het vechten is, maar cortisol zorgt ervoor dat deze reactie niet uit de hand loopt.

De handhaving van gebalanceerde cortisol waardes – niet te hoog en niet te laag – is een belangrijke pijler in onze gezondheid.

Als stress je cortisol waardes omhoog duwt, dan wordt het ontstekingsremmende effect te sterk. Feitelijk zorgt dit ervoor dat je immuunsysteem niet meer werkt zoals het zou moeten en dit houdt net zo lang aan als hetgeen de stress veroorzaakt.

Zonder een goed werkend immuunsysteem ben je kwetsbaar voor ziektes. Omgekeerd, lagere cortisol waardes kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem overreageerd op pathogenen. Dit kan resulteren in chronische ontstekingen en een aantal luchtweg gerelateerde of autoimmuun ziektes.

Dus wat betekent dit voor mensen met Bijnieruitputting? Het ligt eraan in welke fase je zit. In de vroege fases, constant verhoogde cortisol waardes onderdrukken je immuunreactie en maken je kwetsbaar voor infecties.

In de latere fases van Bijnieruitputting, lagere cortisol waardes kunnen leiden tot chronische ontstekingen, allergieën en autoimmuun ziektes. Geen van beide is een fijne uitkomst en dus moet een behandeling van Bijnieruitputting zich concentreren op het herstellen van de cortisol waardes tot een acceptabel en gebalanceerd niveau.

17 andere symptomen

Er is een grote verscheidenheid aan andere klachten die geassocieerd worden met Bijnieruitputting. Veel van deze klachten zijn direct verbonden aan één van de hoofdsymptomen hierboven.

Afhankelijk van in welke fase van Bijnieruitputting je je bevindt kun je enkele of meer van onderstaande symptomen ervaren.

 • Hoofdpijn
 • Laag libido
 • Droge huid
 • Duizeligheid
 • Depressiviteit
 • Gewrichtspijn
 • Lage bloeddruk
 • Gewichtstoename
 • Frequent urineren
 • Altijd koud hebben
 • Pijn aan de onderrug
 • Verlies van spierdefinitie
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Schommelingen in de bloedsuiker
 • Gevoelloze vingers / Slechte bloedsomloop
 • Extreme vermoeidheid een uur na training
 • Astma, allergieën or klachten aan de luchtwegen
4/5 - (141 stemmen)