Oorzaken

Leestijd: 4 minuten

Bijnieruitputting bestaat als zo lang als we leven, maar het heeft epidemische proporties aangenomen tijdens de laatste 100 jaar. Dit komt omdat onze levensstijl drastisch is veranderd gedurende die periode. Sinds het begin van de 20e eeuw is de stress toegenomen, ons dieet verslechterd en krijgen we steeds meer schadelijke stoffen binnen.

Heel simpel gezegd wordt Bijnieruitputting veroorzaakt doordat onze bijnieren niet meer (goed) met stress om kunnen gaan. Om Bijnieruitputting goed te begrijpen is het van belang om te kijken hoe onze bijnieren dit punt hebben bereikt.  

Op deze pagina vind je een aantal belangrijke oorzaken van Bijnieruitputting. Er kunnen natuurlijk ook nog andere oorzaken zijn, maar waarschijnlijk kan 90% van de mensen met Bijnieruitputting zich in ten minste één van deze oorzaken vinden. Sommige mensen kunnen zich wellicht in twee of drie oorzaken vinden, maar in de realiteit wordt Bijnieruitputting vaak door één factor veroorzaakt.

Je moet ook weten dat Bijnieruitputting vaak niet iets is dat plotseling gebeurd. Het duurt vaak jaren voordat je bijnieren uitgeput raken. Dus wanneer je op zoek bent naar een reden waarom je bijnieren uitgeput zijn, kijk dan tenminste een paar jaar verder terug in je leven. Die traumatische of lichamelijke gebeurtenis die vijf jaar geleden plaatsvond kan misschien net voldoende aanleiding geweest zijn om je bijnieren in een neerwaartse spiraal te sturen.

Oorzaak #1: Emotionele stress

De nummer één oorzaak van Bijnieruitputting is zonder twijfel stress. En zoals je weet kan dit uit elke hoek van je leven komen. Misschien is het een relatie die over is, een onredelijke baas, verhuizing naar een nieuwe stad, slapeloze nachten na een pasgeboren baby, het effect is hetzelfde. Dit is misschien een lage vorm van stress, maar op de langere termijn kan het als het aanhoudt heftige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Er zijn veel strategieën om met stress om te gaan, maar de makkelijkste is heel simpel om dat wat stress veroorzaakt te vermijden. Vaak betekent dat een slechte relatie beëindigen of een baan zoeken die beter bij je past. Soms kan het zo makkelijk zijn als door middel van wat organisatie je leven te versimpelen. Doe een stap terug en denk aan wat jou echt gelukkig maakt.

Oorzaak #2: Dieet

We eten tegenwoordig meer suiker dan ooit. Gedurende de laatste 200 jaar is zijn we in Nederland bijvoorbeeld van een gemiddelde suikerconsumptie van 4,5 kg suiker per persoon per jaar gegaan naar ongeveer 39 kg suiker per persoon per jaar suiker. Onze genen zijn niet veranderd sinds die korte tijd, dus hoe gaat ons lichaam dan om met al deze lege calorieën? Antwoord: we produceren extra cortisol en insuline, wat stress zet op onze alvleesklier en bijnieren.

Er is nog een andere relatie tussen suiker en Bijnieruitputting. Als je teveel suiker eet kom je aan in gewicht zoals we allemaal weten. Maar wist je ook dat overgewicht kan bijdragen aan Bijnieruitputting? Denk maar eens aan alle stress die 10 of 20 kg aan extra gewicht met zich meedragen en de stress die dit zet op je lichaam en interne organen. Als je sneller moe bent omdat je heek zwaar bent, grote kans dat je bijnieren dan ook vermoeid raken.

Oorzaak #3: Onvoldoende slaap

Heb je weleens het gevoel dat je opgebrand wakker wordt? Als je moeite hebt om een goede werk-privé balans te vinden en er niet genoeg tijd in een dag zit, krijg je waarschijnlijk niet genoeg slaap. Onze voorouders, hadden een gezonde 9 uur aan slaap per nacht, maar tegenwoordig doen we het soms op de helft. De gemiddelde werkende Nederlander van 25 tot 35 jaar slaapt bijvoorbeeld gemiddeld 6 uur en 58 minuten, maar mensen in de eerdere Fases van Bijnieruitputting slapen vaak veel minder.

Een goede nachtrust is precies wat je lichaam nodig heeft om zichzelf te repareren. Het lichaam is een bijzonder zelf genezend organisme, maar heeft tijd nodig. Hou vast aan minimaal 7-8 uur (of langer indien nodig) en je zal veel minder van Bijnieruitputting last hebben. Ga je dat verlagen, dan beginnen je bijnieren te lijden.

Oorzaak #4: Chemische en verontreinigende stoffen

Toxische belasting werd al kort even genoemd in de eerste paragraaf van dit artikel. Daarmee bedoel ik alle gifstoffen waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben. Gifstoffen in onze voeding, luchtvervuiling, chloor in ons drinkwater, antibiotica in ons vlees, en pesticiden in onze groenten. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan onze toxische belasting.

Elk jaar worden er naar schatting 2,000 chemicaliën toegevoegd aan de marktplaats voor consumenten. Sommigen worden in ons voedsel gestopt en andere in de producten die we kopen, maar erg weinig van deze producten zijn volledig getest of ze wel veilig zijn voor mensen. Alles bij elkaar opgesteld kunnen deze chemische en toxische stoffen uiteindelijk leiden tot serieuze ziektes als Alzheimer, kanker of hart- en vaatziektes. In het minst erge geval dragen ze wel degelijk negatief bij aan je kwaliteit van leven, immuunsysteem, spijsvertering en meer.

Hoe beïnvloedt dit je bijnieren? Veel van deze stoffen staan erom bekend dat ze direct je bijnierfunctie beïnvloeden. Vaak maakt je lichaam (speciaal de andere zijde van de HPA-as) een tijdelijk aanpassing om te compenseren. Maar als je continue je bijnieren op deze manier verstoord loop je wel een risico op Bijnieruitputting.

Oorzaak #5: Chronische ziekte

Als we het hebben over langdurige vormen van stress op onze bijnieren, moeten we ook denken aan chronische ziektes. Of je nu astma, artritis of diabetes hebt, allen zetten je bijnieren onder druk. Als je langdurig een van deze ziektes hebt draaien je bijnieren overuren en kunnen ze uitgeput raken. Ook leveren de behandelingen voor dit soort ziektes vaak in de vorm van medicijnen stress op.

Andere ziektes die je bijnieren kunnen verzwakken zijn fibromyalgie, de ziekte van Lyme, parasieten en anderen ziektes die een chronische pijn met zich meebrengen.

Oorzaak #6: Trauma

Bijnieruitputting kan door meer veroorzaakt worden dan alleen langdurige factoren – momenten van extreme fysieke trauma kunnen ook leiden tot Bijnieruitputting. De gedachte was lange tijd dat een fysiek trauma geen lange termijn impact zou hebben anders dan littekens en genezing. Maar onderzoek nu suggereert dat langdurige stress wel degelijk een impact heeft op onze gezondheid en kan bijvoorbeeld je hormonale balans en bijnierwerking nog jaren later beïnvloeden.

Dit slaat overigens niet alleen op auto ongelukken of andere ongelukken. Ook grote operaties behoren beslist tot deze categorie. Als je je symptomen kan terugleiden tot één incident vele jaren terug, dan heb je misschien wel de echte oorzaak van je Bijnieruitputting gevonden.

5/5 - (1 stemmen)