Hoe lang duurt het herstel?

Leestijd: 4 minuten

Één van de vragen die wellicht meteen in je op komt is wellicht, “Hoe lang duurt het om van Bijnieruitputting te herstellen?” Helaas is hier geen eenduidig antwoord op. Net zoals het een flinke periode heeft geduurd om Bijnieruitputting te ontwikkelen zal het ook even duren voordat je van Bijnieruitputting bent hersteld;  er bestaat helaas geen pilletje dat je even snel kunt innemen om er van te genezen. Hoe (snel) en of je herstelt van Bijnieruitputting heeft met een aantal elementen te maken.

Normaliter zal het herstel van een Bijnieruitputting ongeveer ergens tussen de 6 en 18 maanden duren, maar dit kan per individu erg verschillen. Sommige mensen doen er korter dan 6 maanden over, terwijl anderen er misschien juist wel 2 jaar voor nodig hebben om zich weer helemaal normaal te voelen. De ernst van de Bijnieruitputting speelt hier natuurlijk een grote rol in. Over het algemeen kun je binnen een week of drie al wat signalen krijgen dat het beter met je gaat, maar geef een behandelingstraject dan ook altijd voldoende tijd om aan te kunnen slaan.

Belangrijk hierbij is ook om je goed te bedenken dat elk herstelproces veelal gepaard gaat met vallen en opstaan. Één stapje vooruit om er vervolgens weer twee terug te doen. Dit kan erg frustrerend zijn en er zullen mensen zijn die dan  de handdoek in de ring gooien en stoppen met de behandeling. Als je je er van bewust bent dat een natuurlijk herstelproces er zo uit ziet en je beseft dat iedereen goede en minder goede dagen heeft kan dat je hier erg bij helpen.

De zwaarte van de Bijnieruitputting

Om een goede inschatting te kunnen maken voor de herstelperiode is het van belang om te weten welke fase van Bijnieruitputting je bereikt hebt. Zit je nog steeds in de eerste of tweede fase, waar je cortisol waardes nog steeds hoog zijn, dan kan het herstel snel gaan. En als Bijnieruitputting wordt veroorzaakt door tijdelijke stress op het werk of het verlies van een geliefde, kunnen we aannemen dat je cortisol waardes zich vaak weer normaliseren als die stress voorbij is. Veel mensen begeven zich gedurende hun leven weleens in de eerste of tweede fase van Bijnieruitputting, maar genezen hier vervolgens weer van met een paar maanden omdat de onderliggende oorzaak ook weg is.

Als je je in de derde Fase van Bijnieruitputting bevindt zal het herstel doorgaans aanzienlijk langer duren. In deze fase beginnen zowel de bijnieren als ook de rest van het endocriene systeem flink uitgeput te raken en de productie van ten minste enkele van onze hormonen is verstoord. Om je bijnieren te versterken zul je dan ook het e.e.a. moeten gaan veranderen in je levensstijl en dieet. Het maken van die veranderingen kost tijd en het kost ook tijd eer die veranderingen dan effect hebben. Je kunt rekening houden met een herstelperiode van minimaal 6 maanden.

Als je je in de vierde fase bevindt van Bijnieruitputting hebben zowel je geslachtshormonen en stress hormonen aanzienlijk lagere waardes dan normaal en zal je herstel ook langer duren. Je dient rekening te houden met een periode van minimaal 12 maanden tot wel 24 maanden. Naast aanpassingen in je levensstijl, dieet en eventueel het gebruik van (kruiden) supplementen kan het gebruik van bijvoorbeeld bio-identieke hormonen je verder helpen.

Hoe ga je er zelf mee om?

Zoals met de meeste ziektes, hangt je herstelperiode ook veel van jezelf af. Adviezen van dokters kunnen nog zo goed zijn en je kan hormoontherapie voorgeschreven krijgen, als je je levensstijl en dieet niet aanpast zal dat je herstel ernstig in de weg lopen en vertragen. Als je bijvoorbeeld doorgaat met het eten van junkfood, laat naar bed gaat, geen lichaamsbeweging hebt (of juist teveel) dan zal je meer tijd nodig hebben voor je herstel dan iemand wie deze zaken wel in ogenschouw neemt.

En behalve de wijzigingen in je levensstijl wil ik je er nadrukkelijk op wijzen dat je voor een optimaal herstel ook bronnen van ergernis en stress uit je leven dient te bannen. Dit is vaak niet eenvoudig, maar een belangrijk onderdeel in het herstelproces, je wilt namelijk zoveel mogelijk bronnen van stress vermijden. Dus ook ongezonde relaties, stressvolle beroepen, geldzorgen – deze zaken kun je missen als kiespijn. Als je deze stressbronnen hebt verwijderd, kan het voelen alsof er een last van je schouders valt. En zo vermindert er ook een stukje stress van je bijnieren.

Alle wijzigingen ineens doorvoeren, dus zowel in je dieet, levensstijl en het aan pakken van stress bronnen is wel heel ambitieus. Het beste kun je stap voor stap te werk gaan en bijvoorbeeld  elke keer één stressbron aan pakken. Je kan bijvoorbeeld beginnen met je voeding en geen (of veel minder) koffie drinken. En vervolgens zorg je dat je voldoende rust krijgt en neemt. Dus elke dag voor 22.30 naar bed en als je het nodig hebt ’s middags even een powernap. Schrijf ook eens op, welke zaken in het leven je gelukkig maken, waar je energie van krijgt en welke zaken je gestressed maken en je energie kosten. Maak keuzes hierin –  als een goedbetaalde kantoorbaan slecht is voor je gezondheid, kun je dan een stapje terug doen en kiezen voor een simpeler leven met meer voldoening? En als je relatie je al jaren emotionele stress bezorgt, heb je dan de moed om ermee te stoppen en opnieuw te beginnen? Juist voor dit soort zaken kun je ook met een psycholoog of coach gaan praten als je een objectief iemand wil hebben om mee te sparren.

3.9/5 - (34 stemmen)