Voeding

Leestijd: 6 minuten

Het eten van de juiste voeding is een belangrijk onderdeel om te herstellen van Bijnieruitputting. Het goede nieuws is dat je voor het eten van de juiste voeding niet naar een  (natuurgeneeskundig /orthomoleculair) arts of therapeut hoeft, het hoeft niet duurder te zijn dan wat je nu uitgeeft aan je boodschappen en het is goed voor je algehele gezondheid.

Er zijn twee aspecten waar je op het gebied van voeding naar dient te kijken. Allereerst dien je voedsel te vermijden dat je Bijnieruitputting verergert. En in de tweede plaats moet je proberen voedsel te eten dat je herstel bevordert.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je je maaltijden op de juiste tijden eet, je zo veel mogelijk biologisch of natuurlijk eten koopt, het vermijden van schadelijke e-nummers en voeding vermijden waar je allergisch of intolerant voor bent. Over voeding kunnen boeken vol geschreven worden dus hieronder volgen slechts wat basis principes.

Voedsel allergieën en intoleranties

Voedselallergieën en intolerantie zijn belangrijk omdat dit ervoor kan zorgen dat je lichaam niet de voedingsstoffen kan opnemen en gebruiken die het nodig heeft, het kan ontstekingen bevorderen en je slaapritme verstoren.

Allergieën en intolerantie hinderen onze spijsvertering en opname van voedsel. Daarom zijn diarree, verstopping en andere maagproblemen het eerste teken van een intolerantie.

Ook kun je zo niet alle voedingsstoffen uit het voedsel opnemen, en blijft je lichaam verzwakt achterblijft achter met weinig energie. Daarnaast kan er een ontsteking optreden in de maag wat ervoor zorgt dat er histamine vrijkomt al dan niet samen met de klassieke symptomen als niezen en hoesten.

Op de laatste plaats, als je bepaalde voeding niet goed kunt verteren kan dat ook de groei van bacteriën in je maag vergroten, zodat je immuunsysteem nog zwakker wordt.

Er zijn wat simpele manieren om goed om te gaan met voedsel allergieën en intolerantie.

  1. Vermijdt het product in kwestie. Als je precies weet waar je allergisch voor bent, probeer dat dan te vermijden. Als je het niet zeker weet, probeer dan 1 voor 1 bepaalde producten waarvan je vermoedens hebt te vermijden en hou dat een week vol, zo kun je kijken wat de schuldige is. Er zijn ook allergietesten, maar deze kunnen erg onbetrouwbaar zijn. Gebruik het eventueel alleen als leidraad, maar je eigen reactie op voedsel is natuurlijk belangrijker dan zo’n test.
  2. Neem supplementen om je maag te versterken. Een goed supplement zou Glutamine kunnen zijn, een aminozuur dat je maagwand gebruikt als energiebron gebruikt. Dit helpt bij de bescherming van en reparatie van je maagwand. Je kan ook verzachtende kruiden gebruiken zoals zoetwortel of slippery elm gebruiken, welke een beschermend laagje over je maagwand plaatst dat beschermt tegen irritaties.
  3. Neem supplementen om je spijsvertering te verbeteren. Als je voedsel niet goed verteert en symptomen als een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping ervaart dan kunnen probiotica of spijsverteringsenzymen uitkomst bieden. Ze helpen je om voedsel beter te verteren en meer voedingsstoffen uit voeding te halen.

Simpele voedingsprincipes

Als je huidige dieet bestaat uit veel bewerkte producten, met toegevoegde suiker of frisdranken, dan ben je niet de enige. Dit wordt vaak het standaard westerse voedingspatroon genoemd en draagt in de meeste gevallen zelfs bij aan Bijnieruitputting.

Het verbeteren van je voedingspatronen moet een belangrijk onderdeel zijn van je dieet. Hieronder volgen wat simpele aanwijzingen die je kan hanteren.

Eet op de juiste tijden

Velen van ons volgen een vergelijkbaar ongezond patroon. Ze slaan het ontbijt over, nemen dan een paar boterhammen tijdens de lunch en een flinke maaltijd in de avond. Als je je Bijnieruitputting wilt verergeren is dat een goede manier!

De belangrijkheid om te ontbijten is voor mensen met Bijnieruitputting bijzonder belangrijk. Als we aan onze ontbijttafel zitten hebben we ongeveer 12 uur niets gegeten.

Ons lichaam heeft dan behoefte aan energie en precies het type energie dat ons door de morgen heen brengt. Als ontbijt zou je een goede kwaliteit proteïne moeten binnen krijgen met een mindere hoeveelheid koolhydraten.

Een omelet met groentes en wat bessen is een goed voorbeeld. Terwijl het typische ontbijt tegenwoordig bestaat uit ontbijtgranen boordevol suiker, terwijl we dat juist niet moeten eten.

Ook is het goed om te weten dat mensen met Bijnieruitputting moeite hebben om optimale bloedsuiker waardes te hebben gedurende de dag. Dit is omdat cortisol gelinkt is aan bloedsuiker stabiliteit.

Als gevolg hiervan is het goed als mensen met Bijnieruitputting zich richten op het eten van meerdere kleine maaltijden per dag, met een maximum van 3 intervallen. Dit vermindert de neiging om te snaaien, bloedsuiker dips of stress op je HPA as.

Welke voeding dien je te eten of juist te vermijden?

Er zijn een aantal “superfoods” die iedereen met Bijnieruitputting zou moeten eten (meer hierover beneden). Maar ik wil ook sommige algemene principes duidelijk maken over welke eiwitten, vetten en koolhydraten we moeten eten.

Minder suiker eten is de eerste grote stap. Een overdaad aan suiker moet namelijk gecontroleerd worden met cortisol, dus wanneer je veel suiker eet belast je indirect je bijnieren.

Daarnaast levert de crash die volgt een piek op in je bloedsuiker waarbij je wellicht naar koffie of andere stimulerende middelen grijpt om de vermoeidheid te lijf te gaan. In ieder geval is een overmaat aan suiker slecht voor mensen met Bijnieruitputting.

Het is goed om te weten dat suiker rijke snacks en fastfood niet de enige bronnen zijn van suiker – producten als vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Betere bronnen van koolhydraten zijn bessen, groene groentes, bonen, rijst en quinoa.

Genoeg eiwitten binnen krijgen is een goede manier om je energie hoog te houden zonder pieken in je bloedsuiker te krijgen. Goede keuzes zijn vlees, vis, eieren en een proteïne poeder van goede kwaliteit. Probeer altijd biologisch vlees te kopen als dat mogelijk is. Vaak kun je deze goedkoper kopen op een locale markt.

Om je vetten binnen te krijgen kun je denken aan producten als avocados, kokosnoot, noten en zaden, roomboter, kaas en andere zuivelproducten.

Voldoende vet eten is belangrijk, en het is een belangrijke bron van energie, maar wees je er goed van bewust dat het van natuurlijke producten komt.

Stoppen met caffeïne

Dranken die cafeïne bevatten kunnen je weliswaar voor een korte periode energie geven, maar ze zetten een significante druk op je bijnieren en endocriene systeem. Cafeïne stimuleert je bijnieren namelijk om adrenaline en cortisol te produceren net als in een “fight or flight” situatie.

Na verloop van tijd, als je bijnieren uitgeput dreigen te raken, zijn ze telkens minder goed in staat om op deze manier te kunnen blijven reageren. Mensen met Bijnieruitputting roepen vaak dat koffie niets voor hen doet, maar dit is vanwege het feit dat herhaaldelijke stimulatie hun bijnieren zo heeft uitgeput dat ze niet meer goed kunnen reageren.

Het opgeven van dat bakje koffie, thee of frisdrank met cafeïne klinkt misschien als een hele opgave, maar het is een belangrijk onderdeel van het herstelproces.

Velen van ons ondervinden misschien ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met koffie, maar deze zijn meestal na een week weg. Na het stoppen met koffie rapporteren veel mensen met Bijnieruitputting dat ze een stabiel energie niveau hebben gedurende de dag, zonder dipjes die geassocieerd worden met cafeïne gebruik.

Gehydrateerd blijven

Dit is een makkelijke. Goed gehydrateerd blijven is belangrijk ongeacht wie je bent, maar voor mensen met Bijnieruitputting is het dubbel zo belangrijk.

Je kan zelfs een stapje verder gaan door een beetje zeezout of een schijfje citroen aan je glas water toe te voegen (veel mensen met Bijnieruitputting hebben een tekort aan mineralen en elektrolyten).

Superfoods voor mensen met bijnieruitputting

Als we een stapje verder gaan dan de voeding die je het beste kan eten en de voeidng die je dient te vermijden, is er ook een kleine groep van voedingsproducten die je juist kan helpen sneller te herstellen van Bijnieruitputting. Deze voeding maakt geen onderdeel uit van het standaard westerse dieet, hoewel we ze steeds vaker zien in supermarkten en keukens.

Beestenbotten bouillon
Voordat we zo makkelijk vlees konden kopen in de supermarkten, maakten onze voorouders gebruik van elk deel van het lichaam van een dier. Dit omvat ook het beenmerg, wat hen voorzag in waardevolle voedingsstoffen en werd het ook zelfs aan de zieken gegeven.

Vandaag kunnen we exact hetzelfde doen. Beenmerg heeft bewezen ontstekingen te verminderen een boost te geven aan het immuunsysteem en gezond cholesterol te bevorderen. Het kan ook voorzien in essentiële vitamines, mineralen en aminozuren die makkelijk in onze maag kan worden opgenomen.

Zeewier
Zeewier is rijk in mineralen en fytonutriënten. Het is erg lekker om door een salade heen te mixen of wokken en kan vaak een oppepper geven aan de voedingswaarde van een maaltijd.

De meeste supermarkten hebben nu verschillende soorten zeewier. Door af te wisselen tussen verschillende soorten haal je het meeste voordeel eruit.

Gefermenteerde dranken
Wist je dat sommige gefermenteerde dranken erg goed zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem (hint – ik bedoel geen bier!)?

Hoewel erg populair in sommige delen van de wereld, gefermenteerde dranken moeten hun weg nog vinden naar het grote Nederlandse publiek. Soms kun je ze al wel vinden in reformhuizen of biologische winkels. en je kan ze ook zelf maken.

Deze dranken zijn rijk in mineralen en zorgen voor een toename aan gezonde bacteriën die je spijsvertering en voedingsopname verbeteren. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld kombucha en kefir.

3.8/5 - (11 stemmen)